Blokzincir Araştırma Ağı (BAĞ) TÜBİTAK BİLGEM’in Öncülüğünde Kuruluyor

 

Blokzincir araştırmacılarına test ve geliştirme ortamı sunacak olan Blokzincir Araştırma Ağı’nın kuruluşu için ilk adım TÜBİTAK BİLGEM çatısı altında atıldı. 28.12.2018’de yapılan açılış toplantısına konu üzerinde araştırma yapan üniversiteler ve ULAKBİM davet edildi.

Antalya Bilim Üniversitesi olarak çekirdek sistemde yer aldığımız Blokzincir Araştırma Ağı’nın yaptığı açılış çalıştayında üniversitemizi temsilen Antalya Bilim Üniversitesi Bilgi İşlem Müdürü Özer Koray Akdemir ve Bilgi İşlem Müdür Yardımcısı Ömer Ali Şentürk katıldı.

Açılış toplantısında, kuruluş ve çalışma ilkelerinin yanı sıra kurulum için yol haritası üzerinde çalışıldı. TÜBİTAK BİLGEM Blokzincir Araştırma Laboratuvarı, Antalya Bilim Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, İstanbul Gedik Üniversitesi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi mensubu akademisyenler, TÜBİTAK B3LAB katılımıyla gerçekleştirilen etkinlik sonunda, 2019 yılı başında, teknik altyapı kurulum çalışmalarının tamamlanarak BAĞ sisteminin hayata geçirilmesi kararı alındı.

Sistem, her bir üye kuruluşun belli bir donanım ve ağ altyapısı kaynağını sisteme eklemesi ile oluşturulacak. BAĞ ekosistemi, TestNet adı verilen benzerlerine nazaran tek bir teknolojinin test edilmesi yerine birden çok teknolojinin test edilebileceği ortamlar sunmayı ve katılımcıların, bu sistemler üzerinde ortaklaşa, akademik araştırma, geliştirme, eğitim ve bilgi paylaşımı yapabilmesini sağlamayı hedefliyor. Çekirdek sistem oluşturulduktan sonra konuya ilgi duyan diğer üniversiteler, kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarının da katılımı ile genişlemeyi hedefleyen Blokzincir Araştırma Ağı’nın pek çok özelliği ile dünyada ilk defa uygulanacak bir sistem olacağı değerlendiriliyor.